Makaleler » Sağlıklı Tatil Planı » Jet Lag Nedir? Nasıl Başa Çıkılabilir?

Jet Lag Nedir? Nasıl Başa Çıkılabilir?

Jet lag, birden fazla zaman diliminde uzun mesafeli uçuşlarda uçakla seyahat ettiğinizde iç vücut saatinizi bozabilecek geçici bir uyku bozukluğudur. Desynchronosis olarak da bilinen jetlag zaman dilimindeki bu hızlı geçişe vücudumuzun biyolojik saatinin ayak uyduramamasından kaynaklanır. Sirkadiyen ritmimizin düzenlenmesinde etkili olan melatonin hormonun salınımının zaman dilimindeği değişim ile uyum sağlaması çok kolay olmayabilir. İster iş ister eğlence amaçlı uçuyor olun, jet lag yaşamak, vardığınızda sağlığınızı ve üretkenliğinizi etkileyebilecek yaygın bir sorundur.

Jet lag, vücudunuzun iç saati veya sirkadiyen ritmi, varış noktanızdaki yerel saatle senkronize olmadığında ortaya çıkar. Jet lag belirtileri yorgunluk, halsizlik, konsantrasyon güçlüğü, sinirlilik, baş ağrısı, uykusuzluk, iştah kaybı ve mide-bağırsak rahatsızlıklarını içerebilir. Özellikle kalp damar hastalığı olan kişilerde vücut susuz kalırsa jet lag sendromlarına vücut sıvı dengesindeki bozukluklar, kalp ritminde düzensizlikler, kan basıncında değişiklikler de eklenebilir. Jet lag semptomlarının şiddeti, geçilen zaman dilimlerinin sayısına, yaş, sağlık ve uyku alışkanlıkları gibi bireysel faktörlere bağlı olarak değişebilir.

Batıdan doğuya veya doğudan batıya yapılan uzun uçuşlarda jet lag ortaya çıkmakla birlikte özellikle batıdan doğuya yapılan uçuşlarda jet lagın olumsuz etkileri daha sıklıkla gözlenmektedir. Eğer gideceğiniz yerde hızlıca hayata karışmak istiyorsanız jet lag etkilerini en aza indirmek ve yeni bir saat dilimine daha sorunsuz şekilde uyum sağlamanız için seyahat öncesi, seyahat sırasında ve sonrasında atabileceğiniz adımlar olabilir.

Seyahat Öncesi Hazırlık

• Kademeli Ayarlama: Mümkünse, uyku programınızı yola çıkmadan birkaç gün önce gideceğiniz yerin saat dilimine uyacak şekilde kademeli olarak ayarlayın. Vücudunuzun yeni programa daha sorunsuz uyum sağlamasına yardımcı olmak için yatma ve uyanma saatinizi her gün bir saat değiştirin. Batıya gidilecekse uyku saatinizi bir saat öteleyin, batıdan doğuya gidilecekse uyku saatinizi bir saat geriye alın. Gideceğiniz yerin saatlerine uygun olarak evde perdeleriniz ile karartma yapın. 

• Susuz Kalmayın: Uçuşunuzdan önce sıvı alımına iyice başlayın ve yolculuğunuz boyunca bol miktarda su içmeye devam edin. Dehidrasyon jet lag semptomlarını şiddetlendirebilir, bu nedenle uçuş boyunca vücudunuzu susuz bırakmamak çok önemlidir.

• Kafein ve Alkolden Kaçının: Kafein ve alkol alımınızı sınırlayın çünkü bunlar uyku düzeninizi bozabilir ve dehidrasyona katkıda bulunabilir. Uçuş sırasında susuz kalmamak ve rahatlamayı desteklemek için su veya bitki çaylarını tercih edin.

• Melatonin İçeren Takviyeler Kullanın: Uçuş esnasında gideceğiniz zaman dilimine uygun olarak uyku saatinizi yavaş yavaş değiştirmek için melatonin takviyelerinden faydalanabilirsiniz. Ayrıca uzun uçuşlarda uçus sırasında uyumanıza yardımcı olması içinde melatonin içeren takviyeleri tercih edebilirsiniz. Özellikle kronik hastalıklarınız varsa ve düzenli ilaç kullanıyorsanız melatonin takviyesi kullanmadan önce bir sağlık profesyoneline danışarak,  dozaj talimatlarına uymanız önemlidir.

Uçuş Sırasında

• Uyku Programınızı Ayarlayın: Uçağa biner binmez saatinizi varış noktanızın yerel saatine ayarlayın. Vücudunuzun iç saatini yerel saatle hizalamaya başlamak için yeni saat dilimine göre uyumaya veya uyanık kalmaya çalışın.

• Aktif Kalın: Kabinin içinde kısa yürüyüşler yapın, bacaklarınızı esnetin ve dolaşımı iyileştirmek ve sertliği azaltmak için hafif egzersizler yapın. Hareket etmek, uçuş sırasında yorgunluğun önlenmesine ve rahatlamanın desteklenmesine yardımcı olabilir.

• Saatinizi Ayarlayın: Varsa kol saatinizi uçağa biner binmez varacağınız yerin zaman dilimine uygun olarak ayarlayın.

 

 

Yeni Saat Dilimi'ne Uyum Sağlama

• Doğal Işığa Maruz Kalma: Varışta, sirkadiyen ritminizi sıfırlamanıza yardımcı olmak için gündüz saatlerinde kendinizi doğal güneş ışığına maruz bırakın. Güneş ışığı vücudunuza uyanma sinyali verir ve uyku-uyanıklık döngülerini düzenleyen bir hormon olan melatonin üretimini destekler.

• Bir Rutin Oluşturun: Yeni saat diliminde yemek, egzersiz ve yatma vakti için düzenli bir programa bağlı kalın. Tutarlı bir rutin oluşturmak vücudunuzun yerel saate daha hızlı uyum sağlamasına ve jet lag semptomlarını azaltmanıza yardımcı olabilir.

• Aktif ve Sulu Kalın: Yorgunlukla mücadele etmek ve rahatlamayı teşvik etmek için yürüyüş veya yoga gibi hafif fiziksel aktivitelere katılın. Gün boyunca su içerek ve kafeinli içecek alımınızı sınırlayarak uygun hidrasyonu koruyun.

Jet lag, uzun mesafeli seyahatlerde yaygın ve geçici bir rahatsızlık olsa da proaktif planlama ve sağlıklı alışkanlıklar, bunun etkilerini hafifletmeye ve yeni bir saat dilimine daha yumuşak bir şekilde uyum sağlamaya yardımcı olabilir. Uykuya, sıvı alımına öncelik vererek ve tutarlı bir rutini sürdürerek jet lag etkisini en aza indirebilir ve daha konforlu ve üretken bir seyahat deneyiminin keyfini çıkarabilirsiniz.

İyi seyahatler!

Yorumlar

Yorum / Soru ekleyebilmek için üye olmanız gerekmektedir.

Alışveriş Sepetim

X
WhatsApp destek ekibimiz sorularınızı cevaplıyor.
Merhaba, nasıl yardımcı olabilirim?
WhatsApp Destek Hattı